Dejte šanci biobavlně!

Jde to i jinak, udržitelně

Ve svém článku „Rychlá móda“ jsem Vám popsala, proč se móda někdy nazývá rychlá móda a jaké jsou dopady módního průmyslu na lidi a celou planetu. Tento způsob výroby přeci nemůže fungovat do nekonečna, protože takovýto přístup není udržitelný a musíme to změnit! A i my, obyčejní smrtelníci máme několik možností:

  • Kupovat méně oblečení. Potřebuji skutečně to oblečení koupit? Jak dlouho a jak často ho budu nosit? Nebo bude prostě jenom ležet ve skříni?
  • Kupovat nadčasové oblečení, které tolik nepodléhá aktuálním módním trendům. Pěkné bílé tričko můžete nosit vždy a můžete ho kombinovat s čímkoliv.
  • Kupovat oblečení při jehož výrobě nedochází k tak velkým negativním dopadům na naši planetu a je šetrné i k našemu zdraví.
  • Dávat přednost kvalitě nad kvantitou. Kvalitní oblečení je vyrobeno, aby něco vydrželo a nemuseli jste ho brzy vyhazovat.
  • Kupovat zboží od výrobců, kteří respektují práva zaměstnanců ve výrobě.
  • Před nákupem nového oblečení zkusit, jestli nelze koupit dané oblečení i v second-handu. Použitelné oblečení nevyhazovat, ale najít pro něj další využití v rodině, u přátel atd.
  • Chovat se k oblečení tak, aby nám déle vydrželo.

Respektování těchto pravidel (a určitě vás každého napadne plno dalších možností) se nazývá udržitelný přístup a móda potom už není rychlá, ale pomalá. Objevuje se oblečení z recyklovaných materiálů, z organické bavlny či z bambusu, výrobci stále častěji prohlašují, že přistupují férově k pracovníkům na bavlníkových plantážích a textilních dílnách (odtud také pojem férová móda). Udržitelná móda prostě začíná být IN. Objevuje se také mnoho certifikátů, které označují udržitelně vyrobené oblečení. Nejrychleji se prosazuje Global Organic Textile Standard (GOTS). Tento standard zaručuje, že oblečení je vyrobené z biobavlny a že při výrobě byla respektována práva pracovníků, a proto na KAAMO můžete koupit dětské oblečení s certifikátem GOTS.

Není to ale všechno pouze nafouklá bublina, jak z nás všech vytáhnout zase více peněz? Existují skutečně reálné výhody biobavlny s certifikátem GOTS, kvůli kterým bychom jí měli dát přednost? Abyste se mohli sami rozhodnout, zda se vyplatí kupovat oblečení z organické bavlny GOTS či nikoliv, chtěla bych Vám dodat dostatek informací a argumentů.

7 hlavních důvodů, proč dávat přednost biobavlně s certifikací GOTS:

1. Oblečení z organické bavlny je lepší pro citlivou dětskou pokožku nebo děti trpící ekzémy

Svědilo vás někdy oblečení či jste z něj měli podrážděnou pokožku nebo vyrážku? To mohou způsobovat zbytky pesticidů, toxických barviv, bělidel, čistidel či jiných chemikálií použitých při pěstování bavlny a výrobě oblečení. Největší problémy zažívají lidé se zvýšenou citlivostí na chemikálie nebo s alergiemi a zejména miminka. Věděli jste, že pokožka v prvním roce dítěte je 5x tenčí než pokožka dospělého člověka, má méně pigmentu a je proto velice citlivá? 10-20 % dětí se také rodí s různými druhy ekzémů a potřebují zvýšenou ochranu. Děti také často cumlají svoje oblečení a mohou vdechnout zbytek nějaké toxické látky.

Tyto problémy zásadním způsobem snižuje oblečení vyrobené z biobavlny. Takové oblečení je hypoalergenní, šetrné a jemné k citlivé pokožce dítěte. Tato výhoda se ještě více projevuje v letních vedrech, kdy se hodně potíme a může docházet k častějšímu podráždění citlivé pokožky. Nepřítomnost nebezpečných chemikálií je důležitá také v případě spodního prádla, které je každý den v těsném kontaktu s nejintimnějšími částmi dětského těla.

2. Oblečení z biobavlny je kvalitnější, odolnější a déle vydrží

Biobavlna je kvalitnější

Vlákna biobavlny nebyla oslabena chemikáliemi, mají více chmýří a procházejí nižším stupněm zpracování než v případě klasické bavlny. Proto se nepoškodí tak snadno jako klasická bavlna, jsou odolnější, déle vydrží a jejich kvalita se nesnižuje po několika vypráních (nesrazí se, nevyblednou barvy a zachovají svůj tvar). Šetrné ekologické zpracování bavlněných vláken také způsobuje, že biobavlněné oblečení si zachovává přirozenou měkkost a prodyšnost a tím, že vlákna nejsou ošetřena formaldehydem vynikají také vyšší savostí. Oblečení z biobavlny je o něco dražší než obyčejná bavlna, což je důsledkem vyšších nákladů na pěstování biobavlny bez nebezpečné chemie, výrobu textilu bez nebezpečného odpadu a zajištění férových pracovních podmínek pro pracovníky na plantážích a v textilních továrnách. I když ale zaplatíte více než za oblečení z obyčejné bavlny, získáte kvalitně zpracovaný výrobek, který vám déle vydrží a v konečném důsledku ušetříte. Kvalitě oblečení z biobavlny věříme natolik, že vám nabízíme jeho zpětný odkup, když z něj vaše děti vyrostou. My toto oblečení následně nabídneme pro jeho další využití – dáme mu druhou šanci.

3. Pěstování organické bavlny a výroba oblečení z organické bavlny nezatěžuje naši planetu jedy

Na rozdíl od klasické bavlny, je biobavlna pěstována přirozeným způsobem a nenarušuje rovnováhu v přírodě. Biobavlna se pěstuje v místech, kde je pro ni vhodné klima a podmínky. Pěstitelé využívají přirozené obrany proti škůdcům, plodiny na svých polích střídají, a tak nedochází k vyčerpání živin z půdy ani k její erozi. Při zasazení semen bavlníku nejsou používána syntetická hnojiva, namísto toho se používají organická hnojiva jako jsou kompost a zvířecí hnůj, aby byly rostliny zdravé a odolné. Při pěstování se nepoužívají žádné chemikálie (pesticidy) jako herbicidy a insekticidy, které mají za úkol zničit parazita nebo nežádoucí rostliny. Voda znečištěná jedovatými odpadyPlevel řeší pletím, mulčováním či vysazením několika odlišných plodin současně. Před sklizní biobavlny se často čeká, až rostliny spálí mráz a listy opadají přirozeně místo aplikace umělých odlistovačů (chemikálií, které rostlinu spálí i s listy). Protože se při pěstování biobavlny nepoužívají pesticidy, herbicidy ani umělá hnojiva, nedochází tak k zamořování okolní přírody při splachování nebezpečných chemikálií do řek i pozemních vodních zdrojů.

Výroba textilu je složitý proces a jsou obrovské rozdíly mezi výrobou oblečení při dodržování bio standardů a klasickou výrobou z bavlny nebo dokonce ze syntetických materiálů (polyester). Při biotextilní výrobě se nikdy nepoužívají toxické chemikálie, které by obsahovaly těžké kovy, azo sloučeniny a dioxaziny, benzen, formaldehyd nebo organochloridy. Tím pádem nedochází k zamoření životního prostředí v okolí továren. Nepřítomnost chemikálii má pozitivní dopad nejen v okolí textilek, ale také přímo v místě používání oblečení, protože se z oblečení neuvolňují mikroplasty (např. při praní, kdy se mikroplasty dostávají do odpadní vody, a již se nedají odstranit ani v čističkách odpadních vod).

4. Při pěstování biobavlny se ušetří ohromné množství vody

bavlna-zizniva-rostlinaBavlna je velice žíznivá rostlina. Odhadli byste, že pro výrobu jednoho trička z klasické bavlny se spotřebuje 2700 litrů vody? Většina bavlny je totiž zavlažována čerpáním z pozemních vod, jezer a řek, což ale ohrožuje ekosystém, divokou přírodu a dostupnost vody pro další potřeby lidí. Příkladem může být zdevastované vysychající Aralské jezero.

Na rozdíl od bavlny pěstované běžným způsobem se biobavlna pěstuje hlavně v regionech s dostatkem srážek. Protože většinu vody důležité pro růst čerpá ze srážek, potřebuje méně „uměle“ dodávané vláhy. Podle odhadů se tak při jejím zavlažování spotřebuje 10krát méně povrchové vody. Když se vrátíme k našemu tričku, znamená to, že při zavlažování biobavlny se pro jeho výrobu spotřebuje 270 litrů vody namísto 2 700 litrů.

A navíc, při pěstování organické bavlny v souladu s certifikací GOTS nedochází k oslabování půdy, která má díky tomu větší schopnost zadržovat srážkovou i závlahovou vodu. Půda je při ekologickém zemědělství odolnější proti vysychání při nedostatku srážek a opět se ušetří voda při zavlažování.

5. Pěstování biobavlny bez pesticidů neohrožuje životy farmářů

Biobavlna je lepší nejen pro zdraví vašeho dítěte, ale také pro zdraví farmáře, který bavlnu vypěstoval a jeho rodiny. Farmáři pěstující bavlnu klasickým způsobem vdechují nebezpečné chemikálie při ručně prováděných postřicích nebo při sklizni bavlny. Podle Světové zdravotnické organizace se ročně otráví pesticidy 72 tisíc pěstitelů bavlny a 20 tisíc jich dokonce zemře. Pesticidy mají samozřejmě vliv také na rodinu farmáře například při pití vody znečištěné chemikáliemi. Dlouhodobým důsledkem je také zvýšený podíl dětí narozených s vadami nebo jejich slabší imunní systém.Pěstitel bavlny

Dalším problémem je geneticky modifikovaná bavlna. Ta byla upravena pro dosažení vyšších výnosů. Nicméně semena geneticky modifikované bavlny jsou dražší, musí se každý rok kupovat znovu a farmář musí kupovat drahé pesticidy pro postřiky. Jak jsme si říkali v jednom z minulých článků, očekávání zákazníků, že oblečení musí být hodně levné se projevuje tlakem na cenu, kterou farmář za svou bavlnu dostane. Pěstitelé bavlny pracují s velice nízkou marží, která nestačí na pokrytí nákladů na pořízení semen geneticky modifikované bavlny a postřiků. Farmáři se tak dostávají do dluhové spirály, ze které už často není cesty ven.

Při pěstování biobavlny v souladu s požadavky certikace GOTS není zdraví farmářů vystaveno těmto nebezpečím. Farmáři si zaslouží žít život bez jedovatých chemikálií! Proto mnoho organizací dělá osvětu mezi farmáři, vysvětluje jim důsledky nebezpečných chemikálií a představuje jiné možnosti pěstování bavlny.

6. Při výrobě GOTS certifikovaného oblečení jsou respektována práva pracovníků

Tlak velkých řetězců na rychlou výrobu a minimální náklady je příčinou nedůstojných pracovních podmínek dělníků a dělnic v oděvním průmyslu. Kdo vyrobil moje oblečení?Nízká cena oblečení je vykoupena mizernými životními podmínkami v chudých částech světa, kde se oblečení vyrábí. Běžnou praxí jsou mzdy nižší než minimální, nedostatečné ochranné pracovní pomůcky či dlouhá pracovní doba. Podle odhadů je na světě 72 milionů dětí nuceno pracovat v těch nejhorších podmínkách a 60 % z nich právě v textilním průmyslu. Pracovat v textilním průmyslu je přímo životu nebezpečné – určitě jste slyšeli o zřícení textilní dílny v budově Rana Plaza v Bangladéši, ve které v roce 2013 zahynulo více než 1100 lidí.

Z těchto důvodů považuji za důležité podporovat etickou výrobu oblečení a zajistit aspoň minimální sociální odpovědnost výrobců. Proto nabízím pouze oblečení s certifikací GOTS, která pokrývá nejen výrobní procesy zajišťující kvalitu oblečení, ale také férový přístup k zaměstnancům v souladu s principy Fair-Trade. Značky s certifikací GOTS vyrábějí oblečení pouze v certifikovaných továrnách, které zajišťují bezpečné pracovní prostředí, netolerují nepřiměřenou práci dětí a těhotných, garantují férovou mzdu a přiměřenou pracovní dobu. Například náš dodavatel MAXOMORRA vyrábí své oblečení v Indii (protože tam nakupuje i biobavlnu) v továrně společnosti CMV Global Clothings, která je certifikovaná od roku 2012. Mrkněte se na video z této továrny.

7. Odpad z biooblečení mnohem méně zatěžuje životní prostředí

Nízké ceny oblečení a vysoká poptávka poháněná módními časopisy způsobují, že výroba a prodej oblečení neustále rostou. Současně také oblečení častěji vyměňujeme a postupně se oblečení stává jednorázovým spotřebním zbožím. Důsledkem je rychle se zvyšující objem textilního odpadu, který je potřeba někde uložit. Jenom za rok 2015 dosáhl celosvětový objem textilního odpadu 92 miliónů tun a 85 % tohoto odpadu skočilo na skládkách. Problém není pouze v množství tohoto odpadu, ale také v nebezpečných látkách obsažených v oblečení. Polyester a další syntetická vlákna, ze kterých je oblečení vyrobeno, se nerozkládají, ale pouze rozpadají na tzv. mikrovlákna. Nebezpečné chemikálie z oblečení na skládkách také zatěžují podzemní vody.

Kdo vyrobil moje oblečení?

Problémem není pouze nadměrná spotřeba oblečení, ale i následná péče přináší řadu problémů. Například takové praní prádla. Pokud máte ve skříni syntetické tkaniny (polyester, akryl), pokaždé, když hodíte oblečení do pračky, uvolňují se plastová mikrovlákna a ty se dostávají do systému odpadních vod a následně do řek a oceánů. Většina čistíren odpadních vod totiž nedokáže mikrovlákna odfiltrovat. Podle odhadů bude v oceánech v roce 2050 více plastového odpadu než ryb. Ryby si mikroplasty pletou s potravou a tím se potom dostávají i do našeho těla.

V případě biooblečení tento problém naprosto odpadá, případně se zásadně snižuje a vy můžete být více v klidu, že také nepřispíváte k dalšímu znečištění našeho životního prostředí.

Vím, že jsem se dneska trochu rozepsala, takže pokud jste dočetli až sem, souhlasíte se mnou, že oblečení z biobavlny certifikované GOTS má významné přínosy pro vás a pro náš svět?

 

Chci koupit dětské oblečení z biobavlny --->