Biobavlna – méně známý způsob, jak šetřit vodou

Spotřeba vody při klasickém pěstování bavlny

Spotřeba vody při klasickém pěstování bavlny

 

Pro výrobu jednoho trička z klasické bavlny se spotřebuje 2700 litrů vody. Takové množství vody by přitom stačilo na pití pro jednoho člověka skoro na 3 roky.

Možná si říkáte, že to nevadí, protože vody máme dost. Ale to je omyl:

  • 97 % světových zásob vody je voda slaná,
  • 2 % vody jsou ve formě sněhu nebo ledu
  • Zbývá pouze 1 % vody, kterou můžeme využívat.

A teď si představte, kolik triček máte doma a kolik jich asi je na celém světě. A na výrobu každého jednoho trička je potřeba zmiňovaných 2700 litrů vody. Výsledkem je, že 70 % z toho malého množství vody, které můžeme využívat, se spotřebuje na pěstování bavlny a výrobu oblečení. A to není zrovna málo!

Podívejte se na video:

  

Zavlažování bavlny devastuje přírodu

Většina bavlny je zavlažována čerpáním z pozemních vod, jezer a řek, což ale ohrožuje ekosystém, divokou přírodu a dostupnost vody pro další potřeby lidí. Příkladem může být zdevastované vysychající Aralské jezero.Jeho plocha se zmenšila na méně než třetinu původní rozlohy a objem vody klesl na jednu desetinu. Ekosystém kolem jezera je totálně zpustošený, rybolov zanikl a došlo k nedostatku pitné vody. Tato radikální změna je důsledkem monstrózního projektu zavlažování pouští za účelem pěstování bavlny.

 

Organická bavlna spotřebuje mnohem méně vody

Na rozdíl od bavlny pěstované běžným způsobem se biobavlna pěstuje hlavně v regionech s dostatkem srážek. Protože většinu vody důležité pro růst čerpá ze srážek, potřebuje méně „uměle“ dodávané vláhy. Podle odhadů se tak při jejím zavlažování spotřebuje 10krát méně povrchové vody1. Když se vrátíme k našemu tričku, znamená to, že při zavlažování biobavlny se pro jeho výrobu spotřebuje 270 litrů vody namísto 2 700 litrů.

Důsledkem pěstování organické bavlny v souladu s certifikací GOTS je také zdravější půda, která má větší schopnost zadržovat srážkovou i závlahovou vodu. Půda v ekozemědělství je tak odolnější proti vysychání při nedostatku srážek.

  

Jak mohu já přispět k úspoře vody?

  • Hledejte oblečení s certifikací GOTS, ušetříte 2400 litrů vody na každém vašem tričku
  • Zvažte, jestli je potřeba oblečení prát každý den. Po jednodenním nošení může stačit oblečení vyvětrat.
  • Zkuste také pračku nezapínat poloprázdnou (úplně plná ale také nesmí být).

Při pěstování bavlny se také hodně vody znečistí, o tom se ale dočtete v některém z našich příštích článků.

 

1 THE LIFE CYCLE ASSESSMENT OF ORGANIC COTTON FIBER